Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Amateurarcheologen graven eeuwenoude vondsten op – help mee!

Afgelopen winter legde de Gemeente Leiden een nieuw waterreservoir met pompinstallatie aan voor de Visfontein in het centrum van de stad. Hiervoor werd een diep gat gegraven tussen het Stadhuis en de Vismarkt. De grond uit dit gat kwam in grote zakken terecht en ging naar een opslaglocatie. Daar werd de grond onderzocht door vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN). En wat blijkt: de zakken zitten vol met bijzondere archeologische vondsten. Op twee zaterdagen en een aantal maandagen kun jij meehelpen met het uitzoeken van het gevonden materiaal.

Help mee met graven!
De vrijwilligers van de AWN hebben een passie voor het verleden. En die passie delen ze graag met anderen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden om een keer mee te helpen met het uitzoeken van de grond uit de Vismarkt.

Dit gebeurt op de volgende data:

  • Zaterdag 20 april (8.00 – 13.00 uur)
  • Zaterdag 18 mei (8.00 – 13.00 uur)
  • Een aantal maandagavonden (19.00 – 22.00 uur, specifieke data nog nader te bepalen)

Per dag kunnen drie mensen meehelpen. Vanwege de lichte verontreiniging van de grond is het verplicht om handschoenen te dragen. Wil je meer informatie of je aanmelden? Neem dan contact op met de AWN, afdeling Rijnstreek via onderstaande knop.

visfontein5visfontein3
visfontein6visfontein4
Een aantal van de archeologische vondsten uit het gegraven gat tussen het Stadhuis en de Vismarkt, 9 maart 2023. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken.

Het Leidse Stadhuis
Het huidige Stadhuis ligt op de plek waar Leiden in de 12e eeuw is ontstaan. De Breestraat werd in die tijd aangelegd en steeds verder opgehoogd. Ten noorden van de Breestraat stroomde de Oude Rijn die toen veel breder was dan nu. In de loop der tijd versmalden de inwoners van Leiden de Oude Rijn en hoogden ze de oevers op met stadsafval. Hierdoor bestaat de bodem tussen de Breestraat en de Vismarkt uit metersdikke pakketten afval uit de middeleeuwen. Dit afval is interessant en kan ons van alles vertellen over het dagelijks leven van toen.

Amateurarcheologen doen onderzoek
De Visfontein is gebouwd in 1692, om de marktkooplui van vers water te voorzien. Tijdens onderhoud aan de fontein was het nodig om een nieuw waterreservoir aan te leggen. Voor de amateurarcheologen van de AWN (afdeling Rijnstreek) was dit een mooie kans om mee te helpen met het archeologisch onderzoek. De grond is laagje voor laagje met een graafmachine uitgespit en in grote zakken - zogeheten big bags - gedaan. Zo kan het afval dat door de eeuwen heen op deze plaats in de grond terecht is gekomen tot een diepte van 3 meter worden onderzocht. De big bags zijn direct afgevoerd naar een tijdelijke opslag in Noordwijkerhout. Elke maand komen de vrijwilligers daar bijeen en zeven en doorzoeken de afgegraven grond. De vondsten die zij hieruit halen geven een fraai inkijkje in dit oude stukje van de stad.

visfontein1Een zestal amateurarcheologen van de AWN op 9 maart 2024. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken.

kaart