Uitleg bij archieven

Zoeken in archieven

Tik een zoekwoord in. Door een zoekperiode (jaartallen) in te voeren wordt het resultaat beperkt. U krijgt de namen van de archieven waar in de inventaris een archiefbestanddeel voorkomt met uw zoekwoord. De 'wildcards' * (voor 0 of meer karakters) en ? (voor 1 karakter) kunnen ook worden gebruikt.

Bij 'Archief nr.' kan met het archiefnummer worden gezocht (4 cijfers incl. voorloopnullen, toevoeging in hoofdletters). Na op 'zoek' geklikt te hebben kunnen achter 'eadid:xxxx' nog zoekwoorden worden toegevoegd. Met invulling van 'Archief nr.' én 'Inv.nr.' kan direct een archiefbestanddeel worden gevonden.

Door klikken op het archief krijgt u een beschrijving van het archief. Onder de beschrijving van de series archiefbestanddelen kunt u de inventaris in delen uitklappen.

Door klikken op archiefbestanddelen krijgt u een lijst met archiefbestanddelen waarin uw zoekwoord in de beschrijving voorkomt. Klik op een archiefbestanddeel voor de volledige beschrijving en de rubrieken waaronder het in de inventaris valt. Archiefstukken die al digitaal zijn kunt u niet reserveren, u klikt dan door naar de scan(s). Archiefstukken die nog niet digitaal zijn kunt u reserveren of bestellen.

Als u een serie gevonden hebt, kunt u deze serie niet verder uitklappen. Om een individueel stuk uit een serie te reserveren hebt u twee mogelijkheden:
U klikt op de naam van het archief bovenin het scherm en komt op de juiste plaats in de inventaris terecht. Via klikken op detail komt u bij de beschrijving van het individuele stuk terecht.
U kunt ook in het zoekvak rechts het archiefnummer en inventarisnummer intikken dat u hebben moet. Ook dan komt u bij de beschrijving van het individuele stuk terecht.

Van een detailbeschrijving kunt u weer terug naar de context van deze beschrijving door te klikken op de link met de archiefnaam.

Zoeken via archiefinventaris

U kunt een gevonden archiefinventaris of een rubriek daarin uitklappen, via klikken op het pijltje links voor de beschrijving van de inventaris of de rubriek. U kunt een rubriek weer inklappen door weer op het pijltje te klikken.

Rechts van de beschrijving van een rubriek of een archiefbestanddeel vindt u een knop detail. Door op detail te klikken krijgt u meer detail van de beschrijving waar u op dat moment staat. Als dat een rubriek is krijgt u niet zoveel extra informatie. Als dat een archiefbestanddeel is wel, dan ziet u ook alle bovenliggende rubrieksbeschrijvingen en eventuele NBs en dergelijke.

Share