Warmond

De eerste vermelding van Warmond dateert uit de negende eeuw. In de middeleeuwen was het een van de belangrijkste dorpen in de streek. Er waren vier grote kastelen, enkele ridderhofsteden en twee rijke kloosters. Veeteelt en visserij vormden de voornaamste middelen van bestaan.

In de Tachtigjarige Oorlog werd Warmond zwaar getroffen: kastelen, de kerk, de kloosters en een groot deel van het dorp werden verwoest. Onder leiding van jonkheer Johan van Duivenvoirde en Woude (bijgenaamd de admiraal van Warmond) vorderde de herbouw snel. In de zeventiende eeuw kwam Warmond wederom tot grote bloei. Naast de visvangst kwam het accent te liggen op de scheepsbouw en de textielindustrie.

Vanaf de negentiende eeuw is er ook sprake van bloembollenteelt in Warmond, al was rond 1832 78 procent van de agrarische grond nog in gebruik als weidegebied. In de twintigste eeuw ontwikkelde het watertoerisme zich. Warmond is nu een aantrekkelijke recreatieplaats aan de Kagerplassen.

Warmond is op 1 januari 2006 opgegaan in de gemeente Teylingen,  samen met voormalige gemeenten Sassenheim, en Voorhout.

 

Gemeente Teylingen

 

Historisch Genootschap Warmelda

Huys te Warmond

Museum de Zwarte Tulp

Museum de Lakenhal

Het gemeentelijk archief van Warmond is in beheer bij het Regionaal Archief Leiden

 

 

Een archiefwebsite door pictura-dp