Teylingen

De gemeente Teylingen is op 1 januari 2006 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond.

De drie dorpen Sassenheim, Voorhout en Warmond hebben ieder op zich een rijk verleden. Een verleden waarin de naam Teylingen een ‘bindmiddel’ vormt. Al in de negende eeuw wordt de naam Teylingen voor het eerst vermeld en luidt dan Taglingi  waaruit het modernere Teylingen is ontstaan.

De drie gemeenten hebben een historische band met Teylingen. Zo bestaan er een “Oud-“ en een “Nieuw-Teylingen”. Oud-Teylingen, later Lockhorst genoemd, lag in Warmond ongeveer op de plaats waar nu de Teylingerkade en de Lockhorstlaan zijn. Als over Nieuw-Teylingen wordt gesproken bedoelt men meestal de huidige Ruïne van Teylingen, gesitueerd in het buurtschap Teijlingen op het grondgebied van Voorhout.

Het historische bezit van dit slot lag voor een belangrijk deel op het grondgebied van Sassenheim. De oprijlaan van het slot, de tegenwoordige Teijlingerlaan, loopt nog steeds naar het centrum van Sassenheim.De huidige Ruïne van Teylingen tussen Voorhout en Sassenheim is vermoedelijk aan het begin van de 13e eeuw gebouwd en de familie Van Teylingen heeft daar gewoond.

 

Een archiefwebsite door pictura-dp